Salgın Nedeni İle Ciro Kaybı Desteği

 

Bilindiği üzere, ülkemizde ticari işletmeler Koronavirüs salgını döneminde ekonomik açıdan en çok etkilenen kesimler arasında yer almıştır.

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirler çerçevesinde, yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin faaliyetleri kısıtlanmıştır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından, faaliyetleri kısıtlanan yiyecek ve içecek sektöründeki lokanta, restoran ve kafe gibi işletmelere ciro kaybı desteği verileceği 27 Ocak 2021 tarihinde açıklanmıştır.

Bu çerçevede, 3506 Sayılı Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı Desteği Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı 6 Şubat 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

17 Şubat 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “ Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ” ile de söz konusu ciro kaybı desteklerinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlığımızca belirlenmiştir.

Tebliğ ile destek programından yararlanma koşulları, desteğin kapsamı ve süreci, başvuruların yapılma şekli ve itiraz hususları açıklığa kavuşturulmuştur.

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı ve Tebliğ uyarınca;

– 2019 takvim yılından önce ya da 2019 takvim yılında başladığı işine devam eden ve 27 Ocak 2021 tarihi itibarıyla faal mükellefiyeti bulunan,

– 2019 takvim yılındaki cirosu 3 milyon Türk Lirası ve altında olup söz konusu yıldaki cirosuna oranla 2020 takvim yılındaki cirosu %50 ve üzerinde bir oranda azalan,

– Yiyecek ve içecek alanında faaliyet gösteren (NACE 56 genel faaliyet sınıflandırması koduna sahip) katma değer vergisi mükellefiyeti olan işletmelere esas faaliyet konusu üzerinden yalnız bir kez faydalanmak üzere,

– 2.000 Türk Lirasından az ve 40.000 Türk Lirasından fazla olmamak üzere cirosunun azalan tutarının %3’ü oranında,ciro kaybı desteği ödemesi yapılacaktır.

Bununla birlikte; gelir kaybı desteği (daha önce 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren) ile ciro kaybı desteğini (3506 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren) birlikte hak eden işletmelere gelir kaybı desteği mahsup edilerek varsa kalan tutar ciro kaybı desteği olarak verilecektir.

Ciro kaybı desteği başvuruları, bu desteği alma hakkına sahip işletmelerimiz tarafından e-Devlet üzerinden “Ciro Kaybı Desteği Başvurusu” başlığı altındaki hizmet kullanılmak suretiyle, 19 Şubat 2021 Cuma gününden itibaren 31 Mart 2021 Çarşamba günü Saat 23.59’a kadar yapılabilecektir.

Ciro Kaybı Desteği Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3506)

06 Şubat 2021 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 31387

Karar Sayısı: 3506

Ekli “Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı Desteği Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulmasına karar verilmiştir.

5 Şubat 2021

Recep Tayyip ERDOĞAN

CUMHURBAŞKANI

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETİ FAALİYETLERİNDE BULUNAN İŞLETMELERE KORONAVİRÜS SALGINI NEDENİYLE VERİLECEK CİRO KAYBI DESTEĞİ HAKKINDA KARAR

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Karar, Koronavirüs (Covid-19) salgınından faaliyetlerinin kısıtlanması nedeniyle zarar gören yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan işletmelere verilecek ciro kaybı destek ödemelerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 2- (1) Bu Kararın uygulanmasında;

a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,

b) Ciro: İşletmeler tarafından bir takvim yılının ilgili dönemine ilişkin olarak vergi dairelerine verilen katma değer vergisi beyannamelerinin “Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel (aylık)” satırlarında yer alan tutarların toplanması suretiyle bulunan tutarı,

c) Ciro kaybı: 2020 takvim yılına ilişkin cironun 2019 takvim yılındaki ciroya oranla azalmasını,

ç) Ciro kaybı desteği: Bu Karar kapsamında yapılacak karşılıksız desteği,

d) İşletme: Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alman tedbirlerden etkilenen ve Bakanlık tarafından tespit edilen yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan katma değer vergisi mükellefiyeti olan mükellefleri,

ifade eder.

Ciro kaybı desteği

MADDE 3- (1) Ciro kaybı desteği, Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. Bu Karar kapsamındaki ciro kaybı desteği, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 441 inci, 446 ncı ve 453 üncü maddelerine göre Bakanlık tarafından hazırlanacak destek programları çerçevesinde verilir.

(2) Bu destekten, 2019 takvim yılından önce ya da 2019 takvim yılında başladığı işine devam eden ve 27/1/2021 tarihi itibarıyla faal mükellefiyeti bulunan, 2019 takvim yılındaki cirosu 3 milyon Türk Lirası ve altında olup söz konusu yıldaki cirosuna oranla 2020 takvim yılındaki cirosu %50 ve üzerinde bir oranda azalan işletmeler faydalanır.

(3) Ciro kaybı desteği, tek seferde ödenmek üzere 2.000 Türk Lirasından az ve 40.000 Türk Lirasından fazla olmamak üzere ikinci fıkra kapsamındaki işletmelerin 2020 takvim yılındaki cirolarının 2019 takvim yılındaki cirolarına göre azalan tutarının %3’ü esas alınarak verilir.

(4) İşletme cirolarının tespitinde 27/1/2021 tarihi itibarıyla 2019 ve 2020 takvim yıllarındaki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak verilen katma değer vergisi beyannameleri esas alınır. Söz konusu tarihten sonra 2019 ve 2020 takvim yıllarındaki dönemlere ilişkin olarak verilen beyannameler (düzeltme beyannameleri dâhil) ciro hesaplamasında dikkate alınmaz.

(5) Bu Karar kapsamındaki ciro kaybı desteği ile 22/12/2020 tarihli ve 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan Esnaf ve Sanatkârlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Kararın 3 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında düzenlenen hibe desteğini birlikte hak eden işletmelerin, 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Karan kapsamında hak ettikleri tutar, ciro kaybı desteğinden mahsup edilir ve kalması halinde artan tutar bu işletmelere ciro kaybı desteği olarak verilir.

(6) Fazla veya yersiz ödendiği tespit edilen ciro kaybı desteği ödemeleri, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca vergi daireleri tarafından tahsil edilir.

(7) Ciro kaybı desteğine ilişkin başvuru süresi ile diğer usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

Yürürlük

MADDE 4- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5- (1) Bu Karar hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

 

–– Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı Desteği Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3506)

–– Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ